Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Deset koraka do zdravijeg života i smanjenog rizika od raka

Deset koraka do zdravijeg života i smanjenog rizika od raka

Usvajanjem pozitivnih i izbjegavanjem štetnih navika smanjit će se rizik oboljevanja od mnogih vrsta raka.

Da bi se bolje zaštitili:

Jedite što više povrća iz porodice kupusa. Mnoga su istraživanja pokazala da povrće iz porodice kupusa (sve vrste kupusa i kelja, prokulica, cvjetača i sl.) imaju udjela u zaštiti od raka debelog i završnog crijeva, želuca i dišnog sustava.

U prehranu dodajte više namirnica koje sadržavaju prirodna vlakna. Prehrana s velikim sadržajem prirodnih vlakana može vas zaštititi od raka probavnog trakta. Vlakana najviše ima u cijelim zrnima žitarica, voću i povrću (kruh od mekinja ili cijelih zrna pšenice, riža, kokice od kukuruza, breskve, jagode, krumpir, špinat, rajčica).

Trošite namirnice koje sadrže vitamin A. Vitamin A vam može pomoći da se zaštitite od raka jednjaka, grkljana i pluća. Namirnice s betakarotenom kao što su mrkva, breskva, marelica i bundeva najbolji su izvor ovog vitamina.

Trošite namirnice koje sadrže vitamin C. Vitamin C vam može pomoći da se zaštitite od raka jednjaka i želuca. Naći ćete ga u prirodnom obliku u svježem voću kao što je limun, kivi, grejp, dinje, naranče, jagode, te u povrću, osobito u paprici i rajčici.

Kontrolirajte svoju tjelesnu težinu. Debljina je povezana s rakom vrata maternice, dojke i probavnog sustava. Tjelesna aktivnost i odgovarajući unos kalorija pomažu vam u održavanju idealne tjelesne težine. Za većinu ljudi hodanje je idealna tjelesna aktivnost. Prije napornih tjelesnih aktivnosti ili promjene prehrane posavjetujte se s vašim liječnikom.

Smanjite čimbenike rizika:

Smanjite količinu masnoća u prehrani. Prehrana s velikim sadržajem zasićenih masnoća povećava rizik od raka dojke, probavnog sustava i prostate. Povećan unos masnoća brzo dovodi do povećanja tjelesne težine, osobito ako niste fizički aktivni. Smanjite ukupan unos zasićenih masnoća-konzumacijom nemasnog mesa, ribe, peradi i mliječnih proizvoda s niskim sadržajem masnoća. Izbjegavajte kolače i slastice.

Izbjegavajte dimljene i nitritima konzervirane namirnice. Rak jednjaka i želuca posebno je čest u zemljama gdje se ove namirnice konzumiraju često i u velikim količinama.

Prestanite pušiti. Pušenje je najveći rizik za nastanak raka, glavni je uzrok nastanka raka pluća. Trećina svih vrsta raka povezana je s pušenjem. Djeca koja su redovito izložena pasivnom pušenju (boravkom u blizini pušača) pate od mnogih bolesti uzrokovanih pušenjem, te imaju 25% povećan rizik za razvoj raka pluća i bolesti srca te 80% veći rizik za nastanak moždanog udara.

Smanjite vrijeme izlaganja suncu. Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama znatno povećava rizik nastanka raka kože. Kod sunčanja koristite kreme sa što većim zaštitnim faktorom. Ne izlažite se suncu između 11 i 15 sati. Ako primijetite promjene na madežu (oblik, boja) odmah se javite svom liječniku.

Ne pretjerujte s alkoholom. Ako pretjerano i dugotrajno konzumirate alkoholna pića, povećava se rizik za nastanak raka jetre. Konzumacija alkohola, zajedno s pušenjem, značajno povećavaju rizik oboljevanja od raka usta, grla, grkljana i jednjaka.

Ostali čimbenici rizika. Prekomjerno izlaganje X-zrakama (pregledi na kojima ste izloženi zračenju), uzimanje estrogena (hormonskih preparata), izlaganje štetnim kemikalijama i vlaknima (azbest i sl.) su mogući rizici. Uvijek provjerite s liječnikom je li snimanje X-zrakama ili liječenje estrogenima nužno. Na radnom mjestu koristite propisanu zaštitu, te naučite postupke za zaštitu na radu.

Deset koraka do zdravijeg života i smanjenog rizika od raka