Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

7. travnja: Svjetski dan zdravlja

Spasite živote
učinite bolnice sigurnima u izvanrednim stanjima

7. travnja - svjetski dan zdravlja

Spasite živote. Učinite bolnice sigurnim u izvanrednim stanjima

Svjetski dan zdravlja 2009. godine u fokusu ima sigurnost zdravstvenih ustanova i osposobljenost zdravstvenih radnika koji zbrinjavaju osobe u izvanrednim stanjima. Zdravstveni centri i osoblje su kritična točka za osobe u nevolji - liječe ozljede, preveniraju bolesti i brinu o zdravstvenim potrebama. Oni su kamen temeljac primarne zdravstvene zaštite u zajednici - susreću se sa svakodnevnim potrebama, kao što su sigurnost rađanja, imunizacija i liječenje kroničnih bolesti. Često osjetljivi zdravstveni sustav ima probleme u funkcioniranju u slučajevima katastrofe što uzrokuje neposredne i kasne zdravstvene posljedice.

Kako nesreće/katastrofe/hitni slučajevi utječu na zdravlje

  • u svibnju 2008 u potesu u Wenchuanu (Kina) je oštećeno više od 11.000 zdravstvenih ustanova, zbog čega su desetine tisuća osoba potražile pomoć
  • nedavni konflikti u Etiopiji i Gazi su bili prepreka za pružanje primarne zdravstvene zaštite, kao što je imunizacija
  • tsunami u Indisjkom oceanu 2004. oštetio je 61% zdravstvenih objekata u Indonezijskoj provinciji Aceh, a smrtno je stradala trećina primalja u tom području,što je bio veliki gubitak za zdravstvenu zaštitu žena

Graditi na uspjehu

Nekoliko zemalja radi na sigurnosti bolnica, unapređujući spremnost da zaštite živote

  • obučeni procjenitelji su u Mexicu procijenili sigurnost 200 zdravstvenih objekata i predložili potrebna poboljšanja
  • u Bangladešu su sagrađene multi funkcionalne ustanove za zaštitu, kako bi se pružila pomoć nakon ciklona i poplave što je spasilo tisuće života nakon ciklona u Sidru 2007.
  • u Japanu, Pakistanu i Peruu se grade zdravstvene ustanove otporne na potrese
  • bolnice u Somaliji nastavljaju liječiti pacijente u vremenu nesigurnosti kako bi se osiguralo zdravlje za sve

Svjetski dan zdravlja je jedna od najvidljivijih prilika WHO-a da podigne svijest o globalnim zdravstvenim prioritetima. Ove godine WHO i međunarodni partneri će naglasiti važnost ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu koja može izdržati opasnosti i služiti ljudima u izvanrednim stanjima. Oni će također primorati zdravstvene ustanove da implementiraju sustav internih odgovora u izvanrednim stanjima kao što su požari, te osigurati kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite.

Događaji diljem Svijeta će naglasiti uspjeh, zastupajući sigurne konstrukcije i gradeći trenutak za buduću pripremljenost za izvanredna stanja kako bi se spasili životi i unaprijedilo zdravlje u svijetu.


Uredila:

dr.sc. Senka Samardžić, dr. med, specijalist javnog zdravstva