Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

27. RUJNA SVJETSKI DAN SRCA

Znate li i Vi svoj rizik?

Svjetski dan srca

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti. Svake godine godine od kardiovaskularnih bolesti umire 17,2 milijuna ljudi, odnosno više od jedne osobe svake 2 sekunde. Kontrolom rizičnih čimbenika kao što su pušenje, nezdrava prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost možemo spriječiti 80 % prijevremenih smrti od srčanog i moždanog udara. Godišnje se gube milijuni godina produktivnog života, što predstavlja značajnu prijetnju vitalnosti globalnog sustava, posebice u kontekstu trenutne financijske krize.

Tvrtke širom svijeta, vodeće organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog gospodarskog foruma, prepoznali su važnost zdravlja zaposlenika za postizanje temeljnih poslovnih ciljeva. Mnogi su se obvezali uključiti promociju zdravlja u svoj program rada. Velike korporacije u razvijenim zemljama nude programe zdravlja na radnom mjestu. Potrebno je proširiti ove pogodnosti za sve zaposlene, u ostalim industrijama i sektorima, te u drugim dijelovima svijeta. Ovo se osobito odnosi na radnike u zemljama niskog i srednjeg dohotka, gdje je trenutačna smrtnost od kardiovaskularnih bolesti veća od 80% I gdje bi koristi od provedbe takvog programa bile velike.

Ove godine se Svjetski dan srca obilježava pod sloganom "Radi za srce". Gotovo polovica onih koji umiru od kroničnih bolesti su u svojim produktivni godinama.

Ekonomske posljedice, kroz smanjenje produktivnosti i povećanje troškova zbog tih bolesti kod radno aktivnih osoba, su velike. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi se između 2005-2015 gubitak prihoda mogao popeti na 558 milijarde dolara u Kini, 237 milijarde dolara u Indiji, 303 milijarda dolara u Rusiji i 33 milijarde dolara u Velikoj Britaniji (u međunarodnim dolarima). Zemlje poput Brazila, Kine, Rusije i Indije godišnje gube više od 20 milijuna godina produktivnog života na kronične bolesti, i očekuje se da će taj udio rasti do 65% do 2030. Gubitak produktivnosti koji je povezan s kardiovaskularnim bolestima (invalidnost, neplanirani izostanci i nezgode) je 400% veći od samog troškova liječenja.

Promicanje zdravlja na radnome mjestu uglavnom je usredotočeno na promicanje zdravlja radnika kroz smanjenje individualnog rizika vezanog uz ponašanje, kao što su pušenje, tjelesna neaktivnost i prehrana. Ovi programi imaju mogućnost utjecaja na značajan udio zaposlenih odraslih osoba, što čini do 54% svjetske populacije.

Izvorni tekst na: http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/world-heart-day


Prevela i uredila:

Senka Samardžić, dr. med, specijalist javnog zdravstva