Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

MORAJU LI SE ZUBI POKVARITI

N. Kraljik, S. Vrdoljak

Trudnoća je fiziološki normalno stanje, praćeno nizom promjena i prilagodbi koje su potrebne za razvoj i rast ploda i, konačno, njegovo rađanje. Promjene koje se javljaju u organizmu trudnice tijekom trudnoće svakodnevno se odražavaju na funkcije njenih organa i potiču važne obrambene snage organizma buduće majke pa ih smatramo pozitivnima za njeno opće zdravlje. Ako sada stvari promotrimo sa stanovišta koje je izrečeno, nameće se posve normalno razmišljanje da bi usna šupljina i zdravlje zubi trebali isto tako biti zaštićeni. No, nažalost, stvarnost je uistinu drukčija. Vrlo često žene koje su rađale govore kako je u trudnoći došlo do ubrzanog propadanja zubnog tkiva i bolova koji su izazvani upalom, što je u konačnici dovelo do vađenja oboljelih zubi. Isto tako, neke žene navode kako su im se klimali i ispali zdravi i potpuno bijeli zubi.

Promjene u ustima trudnice

Trudnoća je stanje kada usna šupljina traži posebnu njegu. Hormonske promjene u trudnoći jedan su od razloga što je zubno meso (desni) posebno jako osjetljivo na sve podražaje. Desni reagiraju upalom, dolazi do njihova oticanja, nerijetko praćenog krvarenjem i bolnošću, a bakterijske naslage izazivaju jači odgovor tkiva u trudnoći, pri čemu oticanje i bolnost zubnog mesa dodatno otežavaju održavanje higijene. Karijes je, također, češće zastupljen u trudnoći. U trudnoći, posebno u prva tri mjeseca, veći broj trudnica ima mučnine i često povraćaju (hyperemesis gravidarum), a kiseli sadržaj dodatno povećava kiselost sline u usnoj šupljini, koja ionako ima nešto veću kiselost zbog povećanog broja tzv. acidofilnih bakterija tijekom trudnoće. Sve to povećava mogućnost nastanka karijesa. Jednako tako, mijenjaju se i prehrambene navike u trudnoći, a danas dobro znamo koliko su one važne u nastajanju karijesa i bolesti usne šupljine.

Sve promjene u usnoj šupljini koje mogu pratiti trudnoću značajno su izraženije kod žena koje prije trudnoće nisu vodile dovoljno brige o svom oralnom zdravlju i nisu redovito posjećivale stomatologa, koje puše i konzumiraju alkohol i narkotike, kao i kod onih koje imaju poremećenu prehranu ili su pak pothranjene. S druge pak strane, kod velikog broja žena koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuću higijenu usne šupljine i skrb o zubima, tijekom trudnoće vrlo često nesvjesno opada briga za taj dio vlastitog zdravlja. Razlog tomu mogu biti već spominjane mučnine u prvom tromjesečju trudnoće, praćene povraćanjem, osjećaj kroničnog umora i slabosti koji se javlja tijekom trudnoće, a što su sve stanja koja kod trudnica dovode do skretanja pozornosti s uobičajenih higijenskih radnji koje sada u navedenim situacijama nisu više toliko važne.

Još uvijek je velik broj trudnica koje nedovoljno prate ili uopće ne kontroliraju svoju trudnoću i čija su znanja o važnosti zdravlja usne šupljine i zubi vrlo mala, a stomatologa posjećuju tek kada se razviju ozbiljnije promjene na njihovim zubima. Važno je da trudnice kontroliraju svoju trudnoću i redovito posjećuju stomatologa, vode brigu o pravilnoj prehrani i stvore svijest o tome kako mogu puno pridonijeti zdravlju svojih, ali i djetetovih zubi. Svijest i navike koje stvore kasnije će prenijeti na svoju djecu i višestruko pripomoći unapređenju cjelokupnog zdravlja. Što ranije usvoje dobre navike, to duže će one trajati.

Kako zaštititi zube

Posjet stomatologu tijekom trudnoće, neovisno o tome postoje li poteškoće sa zubima i zubnim mesom, trebao bi uslijediti čim žena dozna da je trudna, a svakako u prvom tromjesečju trudnoće, i zatim svakih dva do tri mjeseca. Dakako, gotovo da i ne treba naglašavati kako bi idealno bilo da svaka žena u trudnoću ulazi saniranih zubi, pravilne i redovite oralne higijene, kao i razvijene svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda kod stomatologa.

Stomatolog će tijekom tih posjeta pregledati zube, izliječiti one napadnute karijesom, temeljito ih očistiti od naslaga i zubnog kamenca te dati savjete o prehrani, kao i o nadomjesnoj terapiji fluorom. To je veoma bitno jer zubne naslage povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovito, profesionalno čišćenje zuba smanjit će i usporiti mogućnost napredovanja početnih oštećenja, dok je ona velika, koja se mogu pogoršati i izazvati druge komplikacije, potrebno liječiti što prije, jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može proširiti na cijeli organizam i ugroziti zdravlje majke i djeteta.

Pravilna prehrana u trudnoći nezaobilazna je sastavnica zdravlja trudnice, kao i budućeg djeteta koje nosi. Tkiva iz kojih će se razviti zubi djeteta počinju se formirati oko šestog tjedna trudnoće te je za njihovu izgradnju potrebna pravilna prehrana. Ugljikohidrati i bjelančevine potrebni su za izgradnju organskih dijelova zubi, a masti za pravilnu razgradnju vitamina, u prvom redu vitamina A i D, čija je uloga važna u nastanku zuba te, ako nedostaju, može doći do pojave deformiranih zubi. Minerali, kao što su kalcij i fosfor, potrebni su za kalcifikaciju, nastanak čvrstih dijelova zuba. Stoga se trudnicama preporuča uzimanje od 0,5 do 1,0 litre mlijeka dnevno ili odgovarajućih mliječnih proizvoda. Raznovrsna prirodna prehrana nenadoknadiva je u trudnoći. Poboljšanje mineralizacije zubi djeteta potiče se fluorom, a kako ga nema dovoljno u prirodnoj prehrani, trudnicama se preporuča dodatno uzimanje fluora od četvrtog mjeseca trudnoće sve do poroda, a i kasnije, tijekom dojenja.

Praktični savjeti

Ako u ranoj trudnoći imate mučnine i često povraćate, poželjno je uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom te tako neutralizirati kiseli sadržaj usne šupljine.

Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube. Naime, želučana kiselina, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza caklinu i čini je podložnijom mehaničkom oštećenju koje može izazvati zubna četkica prilikom četkanja. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja cakline, pola do jedan sat nakon povraćanja.

Slatkiši, koje trudnice vrlo često konzumiraju, a posebno oni koji se lako lijepe za zube, nikako nisu poželjni, a smiju se jesti samo ako se neposredno nakon njihove konzumacije mogu oprati zubi. Ako nakon obroka ne možete odmah oprati zube, možete žvakati gumu za žvakanje bez šećera, grickati komad sira, kako bi se potaknulo izlučivanje sline i mehanički isprali ostaci hrane koji potiču nastanak karijesa.

Ponekad i sama zubna četkica kod trudnice može izazvati refleks povraćanja, a naročito ako su mučnine česte i povraćanja intenzivna. Ako se to dogodi, potrebno je zamijeniti četkicu onom prikladnijeg oblika, manjih dimenzija i s mekim vlaknima.

Isto tako, može se dogoditi da miris zubne paste u trudnica izazove osjećaj mučnine praćene povraćanjem, a što može biti razlogom izbjegavanja održavanja higijene usne šupljine. Ako se to dogodi, treba promijeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Nerijetko zubne paste za djecu, blagih i neutralnih okusa, mogu biti vrlo ugodne trudnici.

Treba jesti što više hrane koja sadrži vitamin C, koji jača zubno meso i smanjuje njegovo krvarenje. Svakako treba jesti hranu bogatu kalcijem jer se tijekom trudnoće kod žena povećava potreba za kalcijem zato što se on počinje ugrađivati u koštani sustav i u zube ploda. Iako se kalcij ne može oslobađati iz zuba majke, može se oslobađati iz kostiju, pa treba voditi računa da u toj fazi trudnoće ne dođe do slabljenja koštane građe majke.

Zdravi, lijepi i čisti zubi uljepšavaju naš osmijeh, govore o našim navikama, našoj osobnosti i doživljaju i poimanju zdravlja. Priroda i naslijeđe podare nam najčešće zdrave zube, ali o nama samima ovisi da li će oni ostati takvi tijekom cijelog života.

Zdravlje ne može biti potpuno bez zdravih zubi i zdrave usne šupljine.


Autori:

Nikola Kraljik, dr. med.
Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije