Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

5. lipnja - Svjetski dan zaštite okoliša

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na obljetnicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ujedinjeni narodi, obilježavajući ovaj dan, potiču svijest o okolišu i povećavaju političku pozornost ovoj važnoj temi. Ciljevi obilježavanja su:

  1. dati ljudsko lice pitanjima okoliša
  2. osnažiti ljude da postanu aktivni čimbenik održivog i pravednog razvoja
  3. promicati razumijevanje da su zajednice osnova za mijenjanje stavova prema pitanjima okoliša
  4. zastupati partnerstvo koje će osigurati da svi narodi imaju sigurniju i prosperitetniju budućnost

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite okoliša je 'Vaš planet Vas treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena' ("Your Planet Needs You-UNite to Combat Climate Change"). Ona potiče narode da pristanu na novu pogodbu (engl. "new deal") na važnoj klimatskoj konvenciji u Kopenhagenu, te da prevladaju siromaštvo i poboljšaju upravljanje šumama. Ovogodišnja konvencija se održava u Meksiku, koji odražava rastuću ulogu zemalja Latinske Amerike u borbi protiv klimatskih promjena, uključujući sudjelovanje u rastu tržišta ugljika. Meksiko je vodeći partner u programu Ujedinjenih naroda (United Nations Environment Programme - The Billion Tree Campaign). Države su, uz potporu vlasti i stanovnika, udarna snaga i jamstvo sadnje oko 25% stabala po kampanji. Na taj način država preuzima obvezu prema klimatskim promjenama.

Meksički predsjednik Felipe Calderón navodi da je Svjetski dan zaštite okoliša proslava koja će "dodatno naglasiti odlučnost Meksika za upravljanje prirodnim resursima i nositi se s najzahtjevnijim izazovom 21. stoljeća - klimatskim promjenama."

 

Više informacija na: http://www.unep.org/wed/2009/english/


Priredila:

dr.sc. Senka Samardžić, dr. med, specijalist javnog zdravstva