Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

14. lipanj - Svjetski dan darivatelja krvi

"Postizanje 100% darivanja krvi i krvnih komponenata"

Milijuni osoba diljem svijeta duguju svoj život onima koje nisu nikada sreli - darivateljima krvi. Unatoč tome milijuni osoba još uvijek ne mogu dobiti krv kada je trebaju. Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja svake godine i pruža jedinstvenu priliku da zahvalimo onima koji daruju krv, te da podignemo razinu svijesti o važnosti darivanja krvi.

U svibnju 2005. na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana darivatelja krvi je "postizanje 100% darivanja krvi i krvnih komponenata", a naglašava važnost unapređenja sigurnosti i dostatnosti opskrbe krvi. Sve više zemalja ima cilj 100% dobrovoljnih darivatelja krvi. Dobrovoljni darivatelji su najsigurniji darivatelji krvi i temelj su održavanja nacionalnih zaliha krvi. Cilj je korištenje inovativnog pristupa zajednice u povećavanju broja dobrovoljnih darivatelja krvi, održavanje stabilnog broja redovitih dobrovoljnih darivatelja i uspostavljanje ili proširivanje programa temeljenih na 100% darivanju kako bi se postigla samodostatnost.

Pročitajte više na: http://www.wbdd.org/


Priredila :

dr.sc. Senka Samardžić, dr. med., specijalist javnog zdravstva