Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Prvi globalni tjedan sigurnosti u prometu: prometne nesreće kao javnozdravstveni problem

Obzirom na postojeće globalno zabrinjavajuće podatke o prometnim nesrećama, a povodom obilježavanja Tjedna sigurnosti cestovnog prometa od 23.-29. travnja 2007. održava se Stručni skup Prometne nesreće kao javnozdravstveni problem u Hrvatskoj i svijetu.

Najčešći rizični činitelj za nastanak prometnih nesreća je ljudski činitelj: neprilagođena brzina kretanja vozila, nedovoljno iskustvo uz nepoštivanje prometnih pravila i vrlo često vozači pod utjecajem alkohola i psihoaktivnih sredstava. Prema podacima Svjetske Zdravstvene organizacije u 2002. godini umrlo je u cestovnim prometnim nesrećama 1,2 milijuna ljudi u svijetu. Daleko je veći broj ozlijeđenih u svijetu u prometnim nesrećama (procjena SZO za 2002. godinu: 20-50 milijuna ljudi), a u velikom broju ozlijeđenih osoba ostaju trajne posljedice po zdravlje. U Hrvatskoj je u 2000. god. udio mladih vozača (18-24 godine) u nesrećama bio 13,7%, a u svakoj 5. prometnoj nesreći s poginulim osobama sudjelovali su mladi vozači. Isto tako svaki 5. poginuli vozač bio je iz skupine mladih vozača. Skupina ozljeda u prometnim nesrećama vodeći je uzrok smrti u djece u dobi od 10 godina nadalje.

Teške posljedice prometnih nesreća kod mladih bilježimo zbog nepropisne brzine i alkohola. Smanjenje prosječne brzine za 1 km/h, vodi smanjenju teških nesreća za 4-5%, dok su mladi vozači 5 puta više uključeni u prometne nesreće s alkoholom, nego vozači stariji od 30 godina pri svim koncentracijama. Prema podacima MUP-a analizirajući posljedice prometnih nesreća u kojima sudjeluju djeca zabrinjava podatak da posljednjih godina djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilu (51%) i pješaci (37,5 %). Sve to uzrokuje potrebu intenziviranja preventivnih programa. Svrha prevencije je smanjiti broj smrtonosnih ozljeda, ozljeđivanja i invalidnosti uzrokovane prometnim nesrećama. Donošenjem i provođenjem zakona koji postavljaju gornje granice za sadržaj alkohola u krvi vozača čime se broj nesreća sa smrtnim ishodom može smanjiti za čak 40%.

Dana 29. travnja 2007. godine u vremenu od 00-03 sata na Trgu svetog Trojstva u osječkoj Tvrđi provoditi će se preventivno-edukativna akcija (prikazivati će se na velikom video-zidu tzv. šok-filmovi o posljedicama prometnih nesreća kojima su uzrok najčešće greške mladih vozača, provoditi će se dobrovoljno alkotestiranje i slično uz korištenje prigodnog edukativnog materijala). Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo upoznavati će mlade o štetnim utjecajima alkohola i opojnih droga na organizam. Djelatnici MUP-a PU Osječko-baranjske županije u suradnji s volonterima iz Udruge RODA, ispred više vrtića educirati će roditelje o smještaju djece ili postavljanju auto-sjedalice u automobil.


Preveli i uredili:

Barbara Ebling, dr. med.