|
Pravilna prehrana
Što je pravilna prehrana?
Pravilna prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja.
Glavni sastojci hrane i njihova uloga:
BJELANČEVINE
- potrebne su za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože, kosti i ostalih tkiva i organa tijela
UGLJIKOHIDRATI I MASTI
- osiguravaju energiju, neke vrste masti se koriste za izgradnju pojedinih tkiva i iskorištavanje vitamina
- višak se odlaže u tijelu u obliku masti
VITAMINI I MINERALI
- neophodni su za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja
- sudjeluju u izgradnji tkiva i organa - kalcij i fosfor u zubima i kostima, a željezo u krvnim stanicama
VODA
- čini više od 50% mase tijela, zato je treba uzimati u dovoljnim količinama
PRAVILNIM ODABIROM I KOLIČINOM RAZNOVRSNIH NAMIRNICA PRIDONOSITE OČUVANJU ZDRAVLJA TE MENTALNOJ I TJELESNOJ SPOSOBNOSTI |
PREPORUKE ZA DJECU:
- doručak je najvažniji obrok u danu, nemojte ga propustiti
- ne izostavljajte glavne obroke i pazite što jedete između njih
- jedite voće i povrće uz svaki obrok
- proizvode od žitarica, rižu ili krumpir jedite nekoliko puta na dan
- pijte dovoljno mlijeka i jedite mliječne proizvode
- jedite perad, ribu, meso, jaja i mahunarke
- jedite raznovrsne namirnice
- odaberitemanje masnu hranu, previše masti šteti zdravlju
- budite umjereni pri uživanju slastica i slatkih napitaka
- hranu solite umjereno
- pijte dovoljno tekućine
- pazite na svoje zube, perite ih najmanje 2 puta dnevno da bi sačuvali lijep osmijeh
PREPORUKE ZA OSOBE SREDNJE DOBI:
- jedite raznovrsne namirnice
- proizvode od žitarica, rižu i krumpir jedite više puta dnevno (prednost dajte proizvodima od cjelovitog zrna)
- za pripremu jela koristite biljna ulja, jedite proizvode sa što manje masnoća, smanjite unos masti na najviše 70-90 g dnevno
- prednost treba dati nemasnoj peradi, ribu jesti barem jednom tjedno, mahunarke više puta na tjedan, a crveno meso i mesne prerađevine što rjeđe
- izbjegavajte zaslađene napitke, slastice jedite samo povremeno - za desert radije odaberite voće ili orašaste plodove, koristie jodiranu sol (dnevno ne više od 6 g ili jedne male žličice), hranu ne dosoljavajte
- odraslim zdravim osobama dnevno je potrebno 1,5 do 2 l tekućine, najbolj obične negazirane vode
- svakodnevno budite tjelesno aktivni najmanje 30 minuta (hodajte, vozite bicikl, plivajte), tako ćete održati primjerenu tjelesnu težinu, tjelesnu sposobnost, dobro zdravlje i izgled
PREPORUKE ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI:
Budući da s godinama dolazi do promjena fizioloških i biokemijskih procesa,k gubitka okusa i zubi, smanjenja mišićne i usporavanja metabolizma, osnovni princip prehrane jest zadržati hranjivost, a smanjiti kalorije.
- bazirajte prehranu na žitaricama i proizvodima od cjelovitog zrna žitarica
- nastojte 5 puta dnevno uzimati voće i povrće
- jedite više ribe
- masnu i slatku hranu svedite na minimum
- koristite manje soli
- krećite se najmanje 30 minuta dnevno
- pijte dovoljno tekućine, minimalno 8 čaša vode dnevno
PRAVILNA PREHRANA JE VAŽNA ZA OČUVANJE DOBROG ZDRAVLJA! |
uz pravilnu prehranu, održavanje idealne tjelesne težine vrlo je važna i tjelesna aktivnost.
Indeks tjelesne mase predstavlja omjer težine i visine, a računa se tako da se težina izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima:
klsaifikacija: |
ITM (kg/m2 ) |
Pothranjenost |
<18,5 |
Normalne vrijednosti |
18,5-24,9 |
Prekomjerna težina |
>25 |
Preddebljina |
25-29,9 |
Debljina I |
30-34,9 |
Debljina II |
35,0-39,9 |
Način prehrane, tjelesna težina i tjelesna aktivnost utječe na pojavu bolesti srca i krvnih žila, cerebrovaskularnih bolesti, malignih bolesti, anemije, šećerne bolesti tipa II, osteoporoze, itd. |