Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Pravilna prehrana

 

Pravilna prehrana

Što je pravilna prehrana?

Pravilna prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja.

Glavni sastojci hrane i njihova uloga:

BJELANČEVINE

  • potrebne su za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože, kosti i ostalih tkiva i organa tijela

UGLJIKOHIDRATI I MASTI

  • osiguravaju energiju, neke vrste masti se koriste za izgradnju pojedinih tkiva i iskorištavanje vitamina
  • višak se odlaže u tijelu u obliku masti

VITAMINI I MINERALI

  • neophodni su za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja
  • sudjeluju u izgradnji tkiva i organa - kalcij i fosfor u zubima i kostima, a željezo u krvnim stanicama

VODA

  • čini više od 50% mase tijela, zato je treba uzimati u dovoljnim količinama
PRAVILNIM ODABIROM I KOLIČINOM RAZNOVRSNIH NAMIRNICA PRIDONOSITE OČUVANJU ZDRAVLJA TE MENTALNOJ I TJELESNOJ SPOSOBNOSTI

PREPORUKE ZA DJECU:

  • doručak je najvažniji obrok u danu, nemojte ga propustiti
  • ne izostavljajte glavne obroke i pazite što jedete između njih
  • jedite voće i povrće uz svaki obrok
  • proizvode od žitarica, rižu ili krumpir jedite nekoliko puta na dan
  • pijte dovoljno mlijeka i jedite mliječne proizvode
  • jedite perad, ribu, meso, jaja i mahunarke
  • jedite raznovrsne namirnice
  • odaberitemanje masnu hranu, previše masti šteti zdravlju
  • budite umjereni pri uživanju slastica i slatkih napitaka
  • hranu solite umjereno
  • pijte dovoljno tekućine
  • pazite na svoje zube, perite ih najmanje 2 puta dnevno da bi sačuvali lijep osmijeh

PREPORUKE ZA OSOBE SREDNJE DOBI:

  • jedite raznovrsne namirnice
  • proizvode od žitarica, rižu i krumpir jedite više puta dnevno (prednost dajte proizvodima od cjelovitog zrna)
  • za pripremu jela koristite biljna ulja, jedite proizvode sa što manje masnoća, smanjite unos masti na najviše 70-90 g dnevno
  • prednost treba dati nemasnoj peradi, ribu jesti barem jednom tjedno, mahunarke više puta na tjedan, a crveno meso i mesne prerađevine što rjeđe
  • izbjegavajte zaslađene napitke, slastice jedite samo povremeno - za desert radije odaberite voće ili orašaste plodove, koristie jodiranu sol (dnevno ne više od 6 g ili jedne male žličice), hranu ne dosoljavajte
  • odraslim zdravim osobama dnevno je potrebno 1,5 do 2 l tekućine, najbolj obične negazirane vode
  • svakodnevno budite tjelesno aktivni najmanje 30 minuta (hodajte, vozite bicikl, plivajte), tako ćete održati primjerenu tjelesnu težinu, tjelesnu sposobnost, dobro zdravlje i izgled

PREPORUKE ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI:

Budući da s godinama dolazi do promjena fizioloških i biokemijskih procesa,k gubitka okusa i zubi, smanjenja mišićne i usporavanja metabolizma, osnovni princip prehrane jest zadržati hranjivost, a smanjiti kalorije.

  • bazirajte prehranu na žitaricama i proizvodima od cjelovitog zrna žitarica
  • nastojte 5 puta dnevno uzimati voće i povrće
  • jedite više ribe
  • masnu i slatku hranu svedite na minimum
  • koristite manje soli
  • krećite se najmanje 30 minuta dnevno
  • pijte dovoljno tekućine, minimalno 8 čaša vode dnevno
PRAVILNA PREHRANA JE VAŽNA ZA OČUVANJE DOBROG ZDRAVLJA!

uz pravilnu prehranu, održavanje idealne tjelesne težine vrlo je važna i tjelesna aktivnost.

Indeks tjelesne mase predstavlja omjer težine i visine, a računa se tako da se težina izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima:

 

klsaifikacija: ITM (kg/m2 )
Pothranjenost <18,5
Normalne vrijednosti 18,5-24,9
Prekomjerna težina >25
Preddebljina 25-29,9
Debljina I 30-34,9
Debljina II 35,0-39,9

Način prehrane, tjelesna težina i tjelesna aktivnost utječe na pojavu bolesti srca i krvnih žila, cerebrovaskularnih bolesti, malignih bolesti, anemije, šećerne bolesti tipa II, osteoporoze, itd.