Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

 

 

klub laringektomiranih osoba Osijek

foto galerija

KLUB LARINGEKTOMIRANIH OSOBA OSIJEK (KLOOS) 

31000 Osijek, J. J. Strossmayera 68

OIB: 62748728303, Ž.R.: 2360000-1102026063, MB 2387182

Email: udrugakloos@gmail.com

fax/ 031 506 449

tel/ 099 5945848

tel/ 091 5904945

 

KLUB LARINGEKTOMIRANIH OSOBA OSIJEK (KLOOS)

Klub laringektomiranih osoba Osijek (KLOOS) osnovan je 25.04.2008. godine, a danom 27.05.2008.g. registriran je u HR Registar udruga te je tako stekao status pravne osobe. Klub je samostalan u radu te kao pravna osoba posjeduje vlastiti žiro račun na kojem su novčana sredstva potrebna za rad prikupljena putem članarine i donacija.Prema statutarnim odredbama KLOOS za zakonitost i javne aktivnosti predstavljaju predsjednik Zlatko Ukmar i stručni voditelj dr Marinela Rosso, a sastanci se održavaju u prostorijama Crvenog križa Osijek jednom na mjesec.

Ovoj socijalno-humanitarnoj udruzi cilj je poticanje i razvoj društvene brige o osobama oboljelim od raka grla, laringektomiranim osobama, te putem organiziranih aktivnosti pomaganje oboljelima pri ponovnom uključivanju u normalan život i zajednicu.Vođeni problemima laringektomiranih osoba koje su nakon kirurškog liječenja izgubile mogućnost glasnog laringealnog govora, narušenog su općeg psihofizičkog stanja te teško nalaze svoje mjesto u društvu i zajednici, Klub pruža pomoć članovima i obiteljima, brine o stjecanju invalidskih prava, pomaže pri rehabilitaciji, potiče društvene aktivnosti, njeguje solidarnost i samopomoć. Pomaže pri ostvarivanju novih komunikacijskih sposobnosti te savjetima, stručnom i psihološkom potporom sudjeluje u rehabilitaciji laringektomiranih osoba. Od 2008. godine KLOOS je punopravni član SOI Osječko-baranjske županije, punopravni član Hrvatske zajednice laringektomiranih, te član Europske konfederacije laringektomiranih.  

Surađuje s drugim klubovima laringektomiranih u Hrvatskoj, drugim udrugama invalida, Klinikom za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Osijek, Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te Gradskom ligom protiv raka. Broj članova Kluba svakim danom postaje veći.

Neke od aktivnosti članova KLOOS su: 

  • organiziranje stručnih predavanja, seminara i radionica
  • upoznavanje članstva s pravima invalidnih osoba i pomoć pri ostvarivanju istih
  • podjela brošura za pomoć i samopomoć
  • posudba govornih aparata
  • prisustvovanje na tribinama i okruglim stolovima iz raznih područja vezanih za rad kluba
  • posjet novooboljelim i novooperiranim osobama na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC Osijek
  • kontakti i razmjene iskustava sa srodnim klubovima u zemlji  

Početkom 2010. g. osnovan je pjevački zbor pod imenom "Pusti me da vrisnem", kojeg čini 6 laringektomiranih osoba koje glasno govore i pjevaju pomoću govorne proteze. Ovo je treći zbor takve vrste u Hrvatskoj (nakon Zagreba i Rijeke), a do sada je imao više javnih nastupa. Zbor je rezultat velikih napora uloženih u govornu rehabilitaciju laringektomiranih osoba, te želje laringektomiranih da glasno govore, pjevaju i reintegriraju u zajednicu. U rad Kluba utkani su mnogi volonterski sati rada liječnika, drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja te svih članova u projektu "Živjeti nakon laringektomije".  

 

Nastup pjevačkog zbora "Pusti me da vrisnem" za Svjetski dan zdravlja (Osijek, 7. travnja 2010.)