Početna Arhiva  

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

22 travnja - Dan planeta Zemlje

"Za zelenu generaciju"

Dan planeta zemlje 2009

 

Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. u Americi na sveučilištima i u studentskim domovima, a njegovo obilježavanje je ponovno postalo aktualno 20 godina poslije - 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta. Obilježavanje Dana planeta Zemlja je dobilo službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Ove godine je moto Dan planeta Zemlje "Za zelenu generaciju", a cilj je skretanje pažnje svjetske javnosti na opasnosti koje prijete životu na Zemlji: zagađivanje zraka i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i druge.

Poduzimaju se akcije zaštite života na Zemlji kojima je cilj buđenje svijesti, odgovornosti i ljubavi prema daru života i svim živim stvorenjima. Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, dok se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružuje udrugama u obilježavanju tog dana pozivom svim građanima Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načine ponašanja.

"Taj je Dan prigoda da se podsjetimo koliko je naš planet poseban i jedinstven, kao što je i njegov mali dio, naša Hrvatska u kojoj živimo", poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Navode kako bi se moglo reći da je Hrvatska uistinu raj na zemlji: umjereni klimatski pojas - raznolikost planinske, morske i kontinentalne klime, izvori vode... Još je važnije kako ćemo tu baštinu očuvati jer smo s našom 5.800 kilometara dugačkom obalom, osjetljivim ekosustavima, vrlo vrijednim šumskim i vodnim resursima i te kako osjetljivi na moguća onečišćenja okoliša, ističu u Ministarstvu. Poručuju da svi mi možemo pridonijeti "smanjivanju onečišćenja okoliša - selektiranjem i recikliranjem otpada, štednjom energije i vode, to jest racionalnim korištenjem prirodnih resursa kojima ova generacija nije vlasnik". Dodaju da građani u Hrvatskoj od 2007. mogu besplatno odložiti stare električne i elektroničke uređaje.

Nevladine udruge ovogodišnji Dan planeta Zemlje posvetit će ukidanju Zakona o golfu pod motom "Zaustavimo otimačinu šuma i polja".

Svatko od nas svaki dan čini niz izbora koji utječu na naše zdravlje, komunikaciju s drugima, stanje u našem okolišu (prirodnom i društvenom) - na kvalitetu života općenito. Svaki dan trebamo biti svjesni ove odgovornosti i moći koju imamo kao pojedinci, a Dan planeta Zemlje dobra je prilika da se zapitamo što smo (još) spremni učiniti ili već činimo za kvalitetniji život - nas samih i našeg planeta.

O Danu planeta Zemlja možete pročitati više na:


Priredila :

Martina Polčić, VMS